perjantai 30. lokakuuta 2009

Tukahdutetut vaiston äänet

Omat vaistot, jotka kehottavat luonnonmukaisuuteen, jotka haluavat suojella syntymätöntä tutkimattomilta aineilta. Rauhallinen luottamus siihen, että kaikki menee niin kuin on tarkoitettu. Haluttomuus lähteä mukaan hysteriaan. Toisaalla korkeat virkamiehet, median vyörytys ja ihmisten sokea usko kaikkeen mitä nämä tärkeiksi tituleeratut ihmiset sanovat. Minä pienenä ihmisenä kaikkia muita vastaan.

Puhelu ystävältä, joka myös on vastuussa omasta syntymättömästään ja yhtä ymmällään. Iso itku keskusteluohjelman ja sitä seuranneen kotikeskustelun jälkeen: minä ja ukko eri puolilla. Itku kaikkien naisten ja odottavien äitien puolesta. Tukahdutettujen vaiston äänien. Vielä ennen nukahtamista vierii yksinäinen kyynel poskelle. Näen meidän kävelevän pitkissä jonoissa rokotettaviksi. Alistuneina, kuin pässit naruissa.

7 kommenttia:

Pieni Lintu kirjoitti...

Tuo on vaikea juttu, vaikka en olekaan raskaana..ottaakko vai eikö, uskoisin että emme ota kukaan?

Mirva kirjoitti...

Meillä painiskellaan saman asian kanssa, tosin pikkuisen suhteen, ei meidän aikuisten. Hankalaa on, mutta kuuntele ihmeessä sydämesi ääntä.

Mirja kirjoitti...

Varmaan vaikea tilanne. Itse mietin ja pähkäilin tuota rokotteen ottamista lapsille, mutta kun kahlasin nettiä ja löysin asiallista tietoa, niin lopulta päädyin siihen, että parempi se rokote on ottaa. Kauheasti on luotu kaikenlaisia uhkakuvia, monet näistä rokotteen vastustajista jakavat tahallaan virheellistä tietoa ja käyttävät epämääräisiä tietolähteitä, mikä minua vähän suututtikin. Rokote on muuten samanlainen kuin tavallinen influenssarokote, virustyyppi on vain vaihdettu ja sitä elohopeaa käytetään muissakin rokotteissa säilöntäaineena ja sitä on on todella vähän, yhden kalan syömisestä saa saman verran elohopeaa. Yhteiskunnan kannalta on parempi rokottaa kaikki ja erityisesti riskiryhmät, kun se, että sikainfluenssan takia tuhansia joutuu tehohoitoon, kun tehohoitoresurssit on kuitenkin rajalliset, sen verran ärhäkkä virus kuitenkin kyseessä ja toinen aalto voi olla vielä vaikeampi. Raskaanaolevat ovat yksi merkittävä riskiryhmä, jotka saavat helpommin komplikaatioita, siksi raskaanaolevia nyt rokotetaan. Raskaanaoleville on myös tähän asti voitu antaa tavallinen inrluenssarokote missä vaiheessa raskautta tahansa ja rokote suojaa myös sikiötä syntymän jälkeen, alle puolivuotiaille influenssarokotettahan ei voi antaa.

Minua asiallinen kiihkoton tieto ainakin auttoi suuresti päätöksenteoksessa.

Mutta voihan siltä virukselta yrittää toki muuten suojautua ja suurin osa ei kuitenkaan sairastu, otti rokotteen tai ei ja rokotteen antama suojaakaan ei ole 100% vaan 90%.

Voimia sinulle, mitä sitten päätätkin.

Pieni Lintu kirjoitti...

Nii-in..kun vaan tietäisi mikä on luotettavaa tietoa..THL saa 6 miljoonaa euroa rokotevalmistajalta ja pian sieltä firmasta valitaan tämä rokote, hmm..no joo..näitä juttuja tosiaan on.. Mutta miksi Sveitsi on kieltänyt raskaanaolevien rokottamisen?

Minä en osaa sanoa juuta eikä jaata. En oikein luota mihinkään tietoon.

Ihmettelen vain miksi tästä kuhistaan näin paljon kun kyseessä kuitenkin normaalin influenssan kaltainen juttu? En ole koskaan influenssaa pelännyt, ainakin kerran minulla on se ollutkin ja kyllä siitä selvisin, vaikka eihän se mukava tauti ollut.

Villilintu kirjoitti...

Tuo minuakin hämää, että on maita, joissa on tehty päätös, että tätä nimenomaista rokotetta ei anneta lapsille eikä raskaana oleville. Meidän pitäisi sitten vain sokeasti luottaa näihin meidän asiantuntijoihin, koska satumme asumaan tässä maassa. Päätökset ovat siis tavallaan aivan mielivaltaisia.

Puhutte kyllä kaikki asiaa, tämä mietityttää.

Satu kirjoitti...

Niin, aika hurjaa tämä on. Kun ei voi tietää. Harmittaa asian lietsonta. Telkkarissakin väitettiin, että täällä meidän kulmilla 90 tapausta, vaikka vain 5 varmistettua. Pöh sanon minä.

Varmasti vaikea päätös. En kyllä tiedä mitä itse tekisin. Voimia! Hyvää vointia sinulle ja vauvalle!

Mirja kirjoitti...

Sveitsi yleensäkin tekee vähän eri tavalla, molemmat rokotteet on kuitenkin EU hyväksynyt. EUssakin suositus on, että raskaanaoleville ensisijaisesti käytetään sitä rokotetta, jossa ei ole elohopeaa, mutta jos sitä ei ole saatavilla niin sitten käytetään sitä, jossa on elohopeaa.

Itse ajattelen sen näin, että kuitenkin ympäristöstä ja ruoasta on elämänsä aikana saanut ja koko ajan saa kaiken maailman myrkkyjä, niin siinä rokotteessa on kuitenkin niin häviävän vähän sitä elohopeaa.

Minua ainakin pelottaa itse tauti enemmän, tavallinenkin influenssa voi olla tosi raju saati sitten tällainen uusi virus, joka voi muuntautua vielä rajummaksi.

Se minua kyllä askarruttaa antaako rokote suojan, jos virus vielä muuntautuu.